onsdag 16. februar 2022

Ei vandring i gamalt kulturlandskap

Nedre Fossedal - sept 21


ds oktober -19

Øvre Fossedal - sept -21

Eitt av dei viktigaste og mest besøkte turområda i kommunen er Fossedalen. Området vart overført frå Fjaler til Askvoll kommune 1. januar 1990. Framleis er gjerne Fossedalen og fjella ikring mest nytta av dalingar og folk med tilhøyre til gamle Fjaler. 

Dei gamle fjellgardane i Øvre- og Nedre Fossedalen er mykje brukt og haldne veldig godt i hevd. Noko nærare presentasjon tek eg ikkje her. Vi har ei eiga Facebook side kalla Fossedalen - i grøne far der du kan finne mykje informasjon, bilder og videoar både frå gamalt av og fram til i dag.  

"Det er mange vegar til Rom" - så også til Fossedalen. Frå gamalt hadde ein mest samkvem med folk frå Skorvemarka og frå Dale. Om det var vestre eller austre sida av Krokavatnet ein nytta har ein diskutert. Utan at ein har konkludert. Men begge sidene av vatnet er greie å gå. Det er delvis sti å følge. På austsida gode hjortefar. Sjå elles blogginnlegg her. Frå Dale måtte ein ro yil Fossevika. Og så var det vegen opp over Kleivane. Om ein skulle til Øvre rodde ein over Fossedalsvatnet medan det var ope. Eller ein gjekk austsida.

Ruter i Fossedalen
Foto frå Nonsholten

Rutene lang Krokavtnet t.v.

I dag er elles Øvre Fossedalen eit slags knutepunkt på DNT-rutene vest/aust frå Nipebu til Massbu eller omvendt. Frå Dale seier ruta seg sjølv. Etter at Dalsfjordbrua kom, er det no merka sti frå brufestet på Otterstein til Nedre og Øvre Fossedalen. 

Ei vandring gjennom gamalt kulturlandskap i Fossedalen er absolutt å anbefale for heile familien. Her kan ein legge inn eit kjølande bad sommarsdagen. Eller prøve lukka med å fange kjø både i elva, lonane, under fossen og i Fossedalsvatnet.  

Her ein ny film frå Øvre Fossedalen 

Minner frå Fossedalen - 

inkludert litt foto frå Fossedalens Dag

Ingen kommentarer: