lørdag 27. mars 2021

Krokavatnet aust

Facebookinnlegg på Fossedalen - i grøne far
Det er sikkert ikkje så mange på gruppa og elles som har gått turen nord/sør eller omvendt langs austsida av Krokavatnet. Den gamle ferdselsåra frå Førdefjordsida til Dalsfjorden.
Vedlagde bilete, som er teke frå ryggen på Fossedalshengenipa, viser ruta i landskapet. Frå Svortevikstølen i venstre kant mot enden av Krokavatnet i sør. Forstørrar du opp biletet, så ser ein alle dei interessante forkastningane i fjellet ved Brunene. Fjella i midten er f.v. Gjelsvikefjellet, Høgefjellet med Tjuvbergsnova, Eitrenipa, Blegja og Storehesten m.m. Vi skimtar og Leknesvatna.
Så mange stadnamn finn vi ikkje på denne sida av vatnet. Men vi har Skoraelva og Skoraøyra midt i biletet. Skorane ligg litt lenger mot høgre. Skor kjem av avsats i brattlende, berghylle, kløft i bergside. Noko som må seiast å passe bra til landskapet. Elles har vi Siriura og Styggedalen lengre mot høgre. Kan Siriura kome av eit jentenamn?
Elles har eg samla nokre bilete frå denne sida av Krokavatnet som syner det flotte terrenget og utsikta. Og ikkje minst alle dei gamle furutrea som står her. Nokre som forvridde gaddar. Dei er viktige for biologisk mangfald. Spesielt viktige for insekt, biller, tovinger, barkteger og kveps. Og også som reirplass og matressurs for hakkespett.
God palmehelg!

 


Ingen kommentarer: