torsdag 11. februar 2021

Kjøleg tur og bilder ved omnen....

 

 

Frå FB-sida til Fossedalen - i grøne far

Sidan vi har hatt føre oss Krokvasstølen, i dag Svortevikstølen, og tidlegare nemnt som Krokvassenden, i det siste, kan ein minne om noko av historia kring denne husmannsplassen.
Sitat frå emne "Husmannsplassane 1":
"I folketeljinga 1801 er tre husmannsfamiliar oppførde under Fossedalen.
Ole Olesen med kona Janicke og fem born frå 2-10 år budde på Krokevassenden (Wasenden). Plassen ligg i utmarka til Øvre Fossedal ved nordenden av Krokavatnet. Det er høgt til fjells, men her er fine grasbakkar ned mot vatnet, og truleg har det vore mark for utslåttar før plassen vart busett.
Janicke er fødd og oppvaksen i Øvre Fossedalen, i ein syskenflokk på 3. alle jenter. Systera Marthe, og mannen hennar bur på garden. Der bur også mor hennar Sicelle, som er enkje og har kår.
Ole (mannen) er frå Strandenes, bondeson, men utan rett til garden der. På Krokevassenden sette dei 7 born til verda, og i alle høve fem av dei, kan hende alle, levde opp. Særleg mykje korn kunne dei ikkje få moge så høgt til fjells, men Ole reiste på fiskje og livnærte seg av det. Truleg er det òg at Marthe i Øvre Fossedalen ville hjelpe syster si og familien om det kneip. Ole levde til han var 76 år, Janicke til ho var 69. Etter at foreldra døydde, tok sonen Peder over plassen. Han gifte seg med ei jente frå Heggnes. Då var dei begge godt over 40 år, og dei fekk ikkje born".
"Folket i Øvre Fossedalen fekk elles etter kvart hevd på å slå teigen på husmansplassen på Krokvassenden. Til å transportere høyet hadde ein "roddar" (meis eller snøresekk). Ofte vart høyet lagt under hellarar og transportert heim på slede om vinteren".
Her er nokre foto frå stølen og Kallhammaren. Eit par av bileta er oversiktsbilete og teke frå Fossedalshengenipa.


Ingen kommentarer: