fredag 10. juni 2011

Eit skite spel


Haustmotiv ved Krikavatnet

Det er mange sensasjonelle sider å legge merke til med den nylig godkjende planen for regional vindkraft. Nokre vurderingar for Askvoll sin del vil eg kalle ein skandale!

Faktum er at den godkjende planen på fleire områder er verre enn den planen som låg ute til høyring 25/5. Det mest oppsiktsvekkande er at Toreheia og Atløyna er flytta ned frå Stort konfliktpotensiale til Middels. Dette har Fylkesutvalet fått til ved å godkjenne Landskapsverdiane og Friluftsverdiane til 1 – eg gjentek 1 (!) – det lægste på skalaen. Justert ned mykje i forhold til første planen, og sett ned i høve til Askvoll kommune sine eigne vurderingar! Toreheia og Atløyna får faktisk dårlegast karakter av alle fjellområda i kommunen når det gjeld desse to punkta. Og grunnen er jo åpenbar – dei scorar så høgt på dei andre vektlagde områda at fjella ville blitt uaktuelle som utbyggjingsalternativ hvis dei fekk sin reelle verdi for Landskap og Friluftsliv!

Halvparten av fjellområda i Askvoll får forøvrig karakteren 1 som verdi for Friluftsliv… og ingen får betre enn 3!! Oppsiktsvekkande….!

Dette kan ikkje kallast for noko anna enn ein skandale. Det er i tillegg ei overkøyring av lokaldemokratiet. Og ei totalt manglande vurderingsevne i forhold til områda det her er snakk om. Det vitnar dessutan om lite respekt for oss som bur og lever ved kysten og brukar desse områda dagleg. Ja, vurderinga av Toreheia kan ikkje kallast for noko mindre enn ein provokasjon!

Partia rundt Toreheia er kanskje det flottaste naturområdet i heile kommunen. Og det seier ikkje så reint lite. Inngrepsfritt frå fjord til fjell. Beiteområde for sau. Jaktterreng (nylig valde miljøvernavdelinga hjå Fylkesmannen og kommunen å seie nei til ei jakthytte her pga INON). Fleire raudlista artar av fugl. Og stiar i Kystarven er under arbeid. Området blir flittig nytta av lokalbefolkning og turistar, og har perfekt utsikt til havet og øyane utanfor. (Berre for å nemne nokre få dokumenterbare sider i landskaps- og friluftssamanheng).

Eksempla ovanfor viser heilt klårt at Fylkesutvalet og Fylkestinget spelar på lag med kraftselskapa for å byggje ut kysten med nye industriområde for vindturbinar. Koste kva det koste vil! Tingsetet seier med andre ord til kraftselskapa at Toreheia og Atløyna har null verdi som landskaps- og friluftsområde. Go ahead! Bygg ut! For det er jo det dei har sagt ja til….!

Kva slags bakgrunnsmateriale som ligg til grunn for at Toreheia og Atløyna vart nedjustert, kunne vere interessant å få på bordet. Faktum er at påtrykk frå Vindkraftforum har virka til ei nedjustering av verdiane (hugs prosessen rundt den forrige planen). Og energiselskapa har sjølvsagt ein skjult agenda. Ein agenda som heilt klart blir lettare å få gjennomført når dei samla verdiane er nedjusterte.

Dei som røysta for planen i Fylkesutvalet var Nils R. Sandal (verv i Vindkraftforum), Jenny Følling (styremedlem i Sunnfjord Energi), Åshild Kjelsnes (vara til styret i Sogn og Fjordane Energi), Harry Mowatt (styreleiar i Sunnfjord Energi), Mathias Råheim (i styret for Sogn og Fjordane Energi) og Frank Willy Djuvik (trekte seg frå styret i Sunnfjord Energi pga habilitetspress).

Som vi veit er vår eigen ordførar Aud Kari Steinsland vald inn i styret for Vindkraftforum. Kva som har føregått i det skjulte rom i tidsrommet frå den første planen som Fylkesutvalet godkjende 25/5-10 og la ut på høyring, og til den endelege planen som no vart godkjend, er ikkje vanskeleg å skjøne! 2+2 er framleis 4.

Det er på tide at nokon røskar opp i dette rotne systemet….! For det er ikkje på eit slikt grunnlag framtida vår skal byggjast…! Valurnene bør verkeleg skjelve til hausten….!

Sjå elles Origo-sona for Askvoll og bildeserie på linken til slutt.

Fra Toreheia_samle

Ingen kommentarer: