fredag 31. august 2007

Idylliske Jølstra og miljøsvin


Ei stille stund langs Jølstra i dag kl.12.28
(MMS-foto Sony Ericsson K810.i)


Enkelte dagar når det er fint veir og det er mykje mas og telefonar på jobb, tek eg lunsjen i det fri nedom banken ved elvekanten av Jølstra. Plassen legg rett aust om Langebrua. Det er nokre fine plassar med store steinar her og plen som skrånar ned til elva. Dette er på solsida i sentrum og sola har innstråling rett inn i bakken. Ei lita perle midt i sentrum av Førde. Ein liten bilfri flekk der det går an å få slappe av litt frå alt kjas og strekt ut føtene lite vetta.

Med COOP som næraste nabo med nygrilla kyllinglår i disken kvar dag, er dette ein fristelse det er lett å bli overmanna av i lunsjtida....i dag var det ein slik dag.

Siste dagen i august, etter ein kan vi vel kalle elendig ettersommar, var det strålande fint å sitte i t-skjorta her nede i sola ein halvtime i ro og mak, og sjå på den flotte Jølstra som sig sakte forbi på veg til fjorden. Den idylliske Jølstra, som det er fantastisk godt gjort å ha neglisjert i Førde til fordel for kjempesvære firkanta kolossar av nokre handlesenter og eit kaos av bilar og parkeringsplassar! Kapitalismens høgborg...som har gått føre all fornuftig tenking om arealutnytting og naturkvalitetar....!

Eg sat der og var langt vekke i tankane då det kom ei røys med elevar frå vidaregåande som var på veg over brua og opp igjen til Hafstad, etter å ha vore på COOPen å snopa. Skulen var starta igjen! Stor var min forargelse då eine guten heiv den tomme colaflaska si over rekkverket. Eg sat å følgde denne flaska med auga der ho skein i sola på veg ned elva, då det brått fauk ei flaske til i lause lufta og følgde same vegen...! Gangar vi desse to tomflaskene med antal skuledagar i løpet av eitt år, kor mange tomflasker får vi då som er på reise ned elva? Trur du deltaet rundt utløpet av Jølstra kan ta imot fleire hundre tomme plastflasker kvart år utan at det betyr noko?

Eg vart vitskremd av tanken der eg sat, min vesle idyll i bygdebyen forsvann i mørke, trugande uverskyer som fauk inn over hovudet på meg....!

Har vi verkeleg fostra opp ein gjeng med miljøsvin dei seinare åra som gjer blanke f...når det gjeld å ta vare på naturen rundt seg? Har vi det altfor godt her til lands? Kven har ansvaret? Har skulen og foreldra totalt sprunge frå sitt ansvar?
Eller har vanleg gammaldags forureining drukna i CO2 debatten?

Ikkje veit eg..men, eitt eller anna har svikta totalt i oppsedinga av desse unge spirrevippane!

Skjerp dykk!!

Ingen kommentarer: