torsdag 7. juni 2007

DNT-tur 1.juli


Frå turen 10.6 i 2006
Fossevikja – Blægja – Standnes

Søndag 1.7 tek vi den flotte turen på Blægja frå Fossevikja og Fossedalen til Standnes. Det blir sett opp eigen båt frå Eikenes til Fossevikja og frå Standnes til Fossevikja. Deretter vil båten frakte folk frå Dalesida over fjorden. Vi går opp Kleivane og føl den idylliske elva opp i Fossedalen gjennom gamal kulturlandskap. Frå Fossedalen går vi opp til Fossedalsvatnet og føl austsida av vatnet opp i Øvre Fossedalen. Stien vidare går innom deler av DNT-løypa frå Nipebu til Massbu og opp Eitreskaret på sørsida av Eitrenipa. Dette er ei litt tung kneik.
Frå toppen her ser vi innover mot Blægja og Storehesten. Det er og flott utsikt mot Krokavatnet, Heileberget, Fossedalshengenipa, Langevassheia og Nipebu mot vest. Lenger ute ser vi Atløya og øyane i Sørveret og Bulandet.

Vi tek deretter beint austover ranane på Blåegga og nord om Litlenipa til Blægjaskaret. Turen innover tek lenger tid enn det ser ut til frå Eitreskaret på grunn av forkastningar i fjella som ligg på tvers av gå-retningen. Frå skaret under Blægja tek vi opp egga på sørvestsida av fjellmassivet. Her er det litt luftig.

Blægja er det høgste fjellet på Askvollhalvøya med sine 1304 moh. Det er fantastisk utsikt frå toppen i alle himmelretningar. I vest kan vi sjå oljeboringsplattformer og øyane nord og sør om Bulandet (om veret tillet det), i nord ligg Florø, Bremanger og Ålfotbreen – i aust Jostedalsbreen og Snønipa og i sør Lihesten, Stølsheimen og fjella mot Bergen. Vi har elles fantastisk utsikt i alle himmelretningar gjennom det meste av turen.

Vi returner nedatt egga til Blægjaskaret og føl deler av den fantastisk flotte elva frå Blåvatnet til Kvanndalsvatnet mot sør. Naturen her er verna! Vidare går vi langs vatnet før vi på god sti tek nedatt til Standnes og Dalsfjorden.

Som alle ruter på Blægja er denne også ganske tung. Du bør difor vere i nokolunde fysisk form om du vil vere med. Vi reknar 8-10 timar på turen alt etter veir, pausar og deltakarar.
Ta med godt med mat og drikke.

Sjå elles eiga annonse.

Bli med då - mob 971 69 357!
Velkomen på tur!


Har "raska" i hop nokre bilder frå Blegja til eit lite samle album. Det nærmar seg DNT-tur 1.juli. Dette er ein fantastisk tur frå Fossevikja/Fossedalen til Blegja og Standnes - 10 timar i nydeleg kulturlandskap, og barskt og frodig terreng med kjempeflott utsikt det meste av turen..! Alt på eitt brett.

Ingen kommentarer: